Astım ilacı fısfıs

Astım spreyi ne için kullanılır?

Astım hastaları, şikayetleri olmasa bile günde en az iki kez nefes açıcı spreyler kullanıyor. Bu ilaçların içerdiği steroidler akciğerleri açıp mukoza miktarını azaltarak solumayı kolaylaştırıyor. Steroidler astım tedavisinde en sık kullanılan, en etkili ilaçlar. Astım krizi sırasında solunum yolları tıkanıyor.

Astımda hangi ilaç kullanılır?

Uzun etkili olan ß2 agonist ilaçlar (formeterol, salmeterol vb) astım kontrolü için kullanılmaktadır. Uzun etkili olanlar kortizon gibi kontrol edici ilaçlar ile kombine şekilde hastaların kullanımına sunulmuştur. Ancak bu ilaçlar mutlaka alerji ve immünoloji uzmanlarının önerisi alınarak kullanılmalıdır.

Astım ilacı Fısfıs nasıl kullanılır?

İnhaler ilacın kapağı çıkarılır, iyice sallandıktan sonra aracı cihaza takılır. İdeal olarak hasta derin nefes verir ve maske yüze oturtulur ya da ağızlık iyice ağıza yerleştirilir. İnhaler ilaca basılır ve aracı tüpün içerisine ilaç sıkılmış olur.

Nefes açıcı ilaçlar nelerdir?

Nefes açıcı ilaçlar hava yollarını genişleterek nefes darlığını azaltırlar. Üç grup nefes açıcı ilaç bulunmaktadır. Bunlar salbutamol, terbutalin, salmeterol, formoterol ve indakaterol adı verilen beta agonist ilaçlar; ipratropium, tiotropium ve glikopironyum adı verilen antikolinerjik ilaçlar ve teofilindir.

Astım spreyi kortizonlu mu?

Rahatlatıcı ilaçlar anlık rahatlama sağlarken tedavinin temelini oluşturan koruyucu ilaçlar astıma neden olan hava yollarındaki mikrobik olmayan iltihabı tedavi eder. Nefesle alınan bu koruyucu astım ilaçlarında çok düşük dozlarda kortizon olduğu doğrudur.

Astım spreyi kilo aldırır mı?

Yanlış: Astım tedavisinde kullanılan nefes yoluyla alınan ilaçlar kilo aldırır. Doğru: Astım tedavisinde kullanılan ve nefes yoluyla alınan ilaçların bir kısmında bulunan kortizon dozu o kadar düşüktür ki vücudun kilo dahil hiçbir sisteminde yan tesire yol açmaz.

Alerjik astım için hangi ilaç kullanılır?

Astım tedavisinde kullanılan en önemli ilaç kortizondur. Astım tedavisinde nefes yoluyla alınan kortizon, ağızdan ya da damar yoluyla alınan kortizondan farklı olmaktadır. Özellikle düzenli olarak kullanımında kilo alımı, kemik erimesi ya da iştah artışı gibi yan etkiler göstermemektedir.