Cezada katılma yoluyla istinaf

Ceza davalarında katılma yoluyla istinaf için başta başvuru detayları göz önünde bulundurulmalıdır. Şöyle ki 15 yıl ve üzerinde olan hapis cezalarına ilişkin zorunlu istinaf yoluna geçilir. Bunun dışındaki cezalar adına istinaf başvurusu zorunludur. … -Dilekçe: En yaygın olarak istinaf dilekçesi göz önünde bulundurulur.Oct 19, 2021

Katılma yoluyla istinaf nedir?

Katılma yoluyla istinaf ise, Hukuk Muhakemeleri Kanununun 348. maddesinde belirtilmiştir. Bu maddeye göre, bir davada taraflardan birine istinaf dilekçesi tebliğ edildiyse, başvurma hakkı olmasa veya başvuru süresini geçirmiş olsa bile bir cevap dilekçesi yazarak istinafa cevap verebilir.

CMK istinaf süresi ne zaman başlar?

İstinaf Başvuru Süresi Ne Kadar? (CMK md. 273) İstinaf başvurusu, hükmün açıklanmasından itibaren 7 gün içinde yapılmalıdır. Bu kural sanığın bulunduğu duruşmada hükmün açıklanması halinde geçerlidir.

Hangi kararlar istinaf edilemez?

Alacağın tamamının dava edilmiş olması durumunda, kararda asıl talebinin kabul edilmeyen bölümü 8000 TL'yi geçmeyen taraf, istinaf kanun yoluna başvuramaz (HMK md. 341/4). Kural olarak yerel mahkemelerin verdiği ara kararlara karşı istinaf kanun yoluna başvuru yapılamaz.

Istinafa giden ceza dosyası kaç günde çıkar?

Karar duruşmasından sonra 1 ay içerisinde gerekçeli kararın yazılması gerekmektedir. Gerekçeli karar yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edilir ve istinaf süresi içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulmazsa dosya ortalama 2 ay içerisinde sonuçlanır.

Katılma yoluyla temyiz mümkün mü?

Maddesi uyarınca, temyiz dilekçesi kendisine tebliğ edilen taraf, temyiz kanun yoluna başvurma hakkı bulunmasa veya başvuru süresini geçirmiş olsa bile vereceği cevap dilekçesi ile temyiz kanun yoluna başvurabilir. Bu şekildeki temyiz kanun yoluna başvurma şekline 'Katılma Yoluyla Temyiz Başvurusu' adı verilir.

Istinafa kimler başvurabilir?

İstinaf kanun yoluna başvurabilecek sujeler: Katılan, katılma talebi reddedilenler, katılma talebi karara bağlanmayanlar, sanık ve bu kişilerin avukatları, sanığın yasal temsilcisi ve eşi.

Tefhimden itibaren 7 gün ne zaman başlar?

ceza davalarında süre tefhimle başlar. bu nedenle bir ceza davasında hakkınızda verilmiş olan bir kararda itiraz veya istinaf süresi “tefhimden itibaren 7 gün” yazar, bu son celsede karar yüzünüze açıklandığından itibaren 7 günlük süreye işaret eder.