Vadesi gelmemiş çek tahsilatı

Süresi gelmeden elinizdeki çeki banka şubesine teslim ederek banka yetkilisi huzurunda bir tutanak ile çek takasa verilir. Takasa verdiğinizde çekin vadesi geldiğinde ödeme çıkar banka ertesi gün sizin paranızı yatırır. Yani burada tek amaç bankaya nakden komisyon ödemeden paranızı bir gün sonra alma mantığıdır.25-Mar-2020

Vadesi gelmemiş çek tahsil edilir mi?

12.5. Çek Kanunu'nda yer alan Geçici 3/5. maddeye göre, ileri düzenleme tarihli çekin, üzerinde yazılı düzenlenme tarihinden önce, ödenmek için muhatap bankaya ibrazı geçersizdir. Bu geçici kanuni düzenleme, 31.12.2020 tarihine kadar geçerli olacaktır.

Çek ödenmezse ne olur 2020?

Ciro edilen çek ödenmezse ne olur? Çekin karşılıksız olduğu banka tarafından çek üstüne yazılmalıdır. İbraz edilen çek, herhangi bir sebeple ödenmediği takdirde, muhatap banka, çek üzerine “ödenmemiştir” yazarak hamiline iade eder.

Bankada çek nasıl bozdurulur?

1.Çekin bankadan tahsili: Çek tahsil yöntemlerinin ilki çekin ait olduğu banka şubesine bizzat başvurmaktır. Eğer çek senin adınıza değilse, öncelikle arkasını ciro etmeli ve kimlik belgenle birlikte bankaya ibraz etmelisin. Eğer keşidecinin hesabı müsaitse, banka sana çekte yazan miktarı öder.

Banka çeki nasıl tahsil edilir?

Eğer çek üzerinde tahsil edecek kişinin adı yazmıyorsa, ilk olarak çekin arkası ciro edilmeli ve kimlik belgesi ile ibraz işlemi yapılmalıdır. Bu işlemler yapılarak banka üzerinden çekim işlemi yapılabilir. Banka bu durumda çeki düzenleyen kişi olan keşidecinin hesabının müsaitliğine göre çek tahsilini yapar.

Çekin tarihi gelmeden tahsil edilir mi?

Süresi gelmeden elinizdeki çeki banka şubesine teslim ederek banka yetkilisi huzurunda bir tutanak ile çek takasa verilir. Takasa verdiğinizde çekin vadesi geldiğinde ödeme çıkar banka ertesi gün sizin paranızı yatırır. Yani burada tek amaç bankaya nakden komisyon ödemeden paranızı bir gün sonra alma mantığıdır.

Çek hangi durumlarda geçerli olmaz?

Keşide yeri bulunmayan çekler için kanun koyucu, alternatif unsur olan keşidecinin altında yazan yeri keşide yeri olarak kabul eder. Keşidecinin adresinin de yazılı olmaması halinde çek geçersiz olarak kabul edilir. Çekin ibraz süresi, ödeme yeri ile keşide yeri baz alınarak hesaplanır.

Çek borcu ödenmezse ne olur?

Vadesi içerisinde ödenmeyen çeklerle ilgili banka tarafından çeki yazana ihtar çekilir, ödenmemesi durumunda ise icra yolu ile dava açılabilir. Dava sonucunda çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı verilir. Buna rağmen çek kullanırsa 1-3 yıl arası hapis cezası ile cezalandırılır.